Eul
(Le) minger in barrichon-bourbounnais
Eul ptit/chti goûter
Pendint le matin, au momint de
se révailler, ol se prind dou/du café, du thé ou ben
du choucolat chaud. Pre les alimints soulides, ol se prind du
pan grillat, de la counfieuture, du burre, ol se
prind égalemint des trémois coume des gouérons de
froumint anvé toute savor possible.
Prequoué pas de la freut ?
...
Pis anprès, faut aller/aner
travailler ! …
Arrive vé méjorn, eul momint
tant avisé, la pause goûter !
Eul diner/ goûter
Si ol a pas lo timps de minger
eun goûter coume ol faut, ol se peut achapter eun pan-jambion
(è eune parole générale pre désigner queul o appelle in
franglouès eul « sandwich ») de tretoutes les sortes :
pan-jambion burre, pan-pollet, pan-pasté-toumates
, ... queul sas-je inquère?!
Sinon, si ol è ben chanceux/se
et queul peut profiter d'eune cantine, vouèrë de pouvouère rintrer
cheux soué, ol peut avouère : de la salade (anvé
ben-seur de la salse vinagrette), ou ben des blettes roges
in intrée,
de la boune carne
(précisémint de l'efuseau : du bœu, de
l'oueillon, du pollet, du cana, du pouésson
de mar ou de riviare) anvé de la vardure (de la
pastenade/des carottes, des pèges vards, des
truffes, du chouc, …) coume piat principal,
insuite eun mourciau de
froumage, sustout queul la région è riche/ritse de sourtes
de froumages : eul Valencay, eul crouttin de Chavignol, la coumtesse de Vichy, … prequoué pas eun varre de vin anvé
(anvé modération, ol va de soué!) : coume du Sancerre bian,
du Menetou-Salon, du Pouilly fumat, du vin de Sant-Pourçain,...
infin, arrive eul momint du
déssart : si ol veut conserver la ligne, de la freut
seulemint ! Coume eune poume, eune pouère/peire,
du rasin, queq cœurs/guignes/greutes,
eune parsais, des mosses , des grouzeaus,...
Ou ben si ol è maï lichon(-ne)
, ol peut au mouin de timps in timps se parmoette eun gouéron, eune
pastisserie
Eul quatr'houres
Si vraimint ol a fam et pre
apiter le goûter suivant, ol peut prinre eun chti quatr'houres :
pre exemple, du pan et du choucolat, eun ou deux/dou bisqueus, eun
chanciau au suc
Eul souper
In hivar, justemint se minge du
poutage de vardures, la soupe è la soupe au pan in fat,
sinon durint les altres sesons, de la salade ou rin coume intrée pre
pas far tout plen
Ol peut minger eun mijon de
charcuterie : eune trinche de jambion, eun mijon de
salsisson, …
Et infin in déssart, eune
coumpote, eune crame,...
VOCABULARE :
Les goûters : les repas
-Eul ptit/chti goûter : le
petit déjeuner
-Eul diner/goûter : le
déjeuner
-Eul quatr'houres : le
goûter
-Eul souper : le diner
Les alimints : les
aliments
-café : café
-thé : thé
-choucolat chaud : chocolat
chaud
-pan grillat : pain grillé
-counfieuture : confiture
-burre : beurre
-trémois : céréales
-gouérons de froumint :
gâteaux au blé
-freut : fruit
-pan-jambion : sandwich
-pan-jambion burre : jambon
beurre
-pan-pollet : sandwich au
poulet
-pan-pasté-toumates :
sandwich au pâté et aux tomates
-intrée : entrée
-salade : salade
-salse vinagrette : sauce
vinaigrette
-blettes roges : betteraves
rouges
-piat principal : plat
principal
-boune carne : viande
(puisque « carne » veut souvent dire de la mauvaise
viande)
-efuseau : morceau de viande
-boeu : bœuf
-oueillon : agneau
-pollet : poulet
-cana : canard
-pouésson : poisson
-vardure : légume
-pastenade/carotte(s) :
carottes
-pèges vards : petits pois
-truffe : pomme de terre
-chouc : chou
-froumage : fromage
-eun varre de vin : un verre
de vin
-déssart : déssert
-poume : pomme
-pouère/peire : poire
-rasin : raisin
-coeurs/guignes/greutes :
cerises
-parsais : pêche
-mosses : fraises
-grouseaus : framboises
-lichon/lichonne :
gourmand/gourmande
-pastisserie : pâtisserie
-bisqueus : biscuits
-chanciau au suc : crêpe au
sucre
-poutage de vardures :
soupe, potage de légumes
-soupe (soupe au pan) :
soupe au pain
-eun mijon de charcuterie :
un peu de charcuterie
-coumpote : compote
-crame : crème